Voetenregenboog

Gepubliceerd op 2 augustus 2020 om 18:26

In mijn eerste stagejaar heb ik met groep 1 en 2 een voetenregenboog gemaakt. Ik had nog nooit zoiets gezien en mijn stagebegeleidster ook niet, dus we wisten niet zo goed wat we moesten verwachten! We hebben van te voren de ouders gewaarschuwd en ook gevraagd of ze de kinderen extra kleren mee wilden geven of de kinderen kleren aandoen die vies mochten worden! Dit is wel belangrijk, want geloof me de kinderen worden best vies😉

Ik weet nog goed dat ik er erg makkelijk over dacht, haha. Mijn stagebegeleidster heeft me zelf alles laten uitzoeken en uitwerken zodat ik er zelf achterkwam hoe het ging.  Hieronder zal ik uitleggen wat je nodig hebt en waar je aan kunt denken als je een voetenregenboog maakt!😊

Plakkaatverf gaat makkelijk uit de kleren en is op bijna elke school te vinden!

Wat heb je nodig?

- Plakkaatverf in de kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. 

- Een rol met papier. ( Ik heb een rol papier van de IKEA gebruikt, dat scheurde wel snel)

- 6 Aluminium schalen

- Schaar

- Bakken met water en een beetje zeep

- Handdoeken

- Plastic zeil

- Een groep kinderen 😉

 

Voorbereiding

Voordat je gaat verven met de kinderen moet je alles eerst even klaarzetten.  Je kunt het beste een ruimte opzoeken waar weinig tot geen mensen langs hoeven. Je bent namelijk best een tijdje bezig.  Als je een ruimte hebt gevonden leg je het plastic zeil op de grond, dit kunnen ook vuilniszakken zijn maar dan moet je het goed vast tapen. Daarna vul je elke aluminium schaal met een kleur verf. Je zult waarschijnlijk wat moeten bijvullen tijdens de activiteit. Je kunt alvast het papier uitrollen, ik zou het nog niet doorknippen want je weet eerst nog niet hoe groot het stuk moet zijn. 

 

Uitvoering

Je kunt het beste 2 kinderen tegelijk bij je roepen. 1 kind moet dan heel even wachten, want je hebt wel je beide handen nodig voor het kind dat gaat verven. Het is namelijk erg glad als het kind verf onder de voeten heeft.  Als je op de foto hierboven kijkt zie je ook dat een paar kinderen uitgegleden zijn over het blad. Ik had een vrij grote groep waar ik deze activiteit mee heb gedaan dus ik heb alle kinderen 1 keer over het papier laten lopen. Elk kind krijgt een eigen kleur. Dus ze zijn met zijn zessen bezig met 1 regenboog. Als je een wat kleinere groep hebt kun je de kinderen ook meerdere keren laten lopen. Je moet er dan wel goed op letten dat de andere kleur verf van hun voeten is. 

Ik had de aluminium schaal aan de ene kant van het blad en aan de andere kant van het blad had ik een bak met water staan. De kinderen kunnen daarin zelf hun voeten wassen en daarna hun voeten afdrogen met de handdoeken die daar klaar liggen. Als de kinderen dus in de verf gaan staan, lopen over het blad en daarna in het water gaan staan kun je ze het beste even vasthouden anders glijden ze uit. Als het kind klaar is kan hij of zij het volgende kind uit de klas ophalen. 

Als alle kleuren zijn geweest van de regenboog kun je het papier doorknippen en ergens laten drogen, je kunt dan weer opnieuw het papier uitrollen. 

Belangrijk! Als een kind niet mee wil doen, hoeft het niet mee te doen! Het moet ook leuk blijven voor het kind!

 

Afronding

Nadat alle kinderen zijn geweest, kun je de papieren ergens ophangen om ze te laten zien aan de ouders. Gooi de aluminium schalen weg en ruim het water en het papier op. Haal dan het plastic zeil van de grond en kijk of er ergens nog verf op de grond zit. Als dat zo is, dan kun je het wegpoetsen met een doekje en wat water!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.